Geschreven door admin 14:51 Uncategorized • 82 reacties

Wanneer fruitbomen oogsten?

Op onze website hebben we een handig overzicht samengesteld van verschillende fruit- en vruchtsoorten die geschikt zijn om thuis te kweken. Hierin kun je informatie vinden over de verschillende soorten en tips over hoe je ze het beste kunt oogsten. Van appels tot aardbeien, van peren tot druiven, we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint met kweken, op onze website vind je alle informatie die je nodig hebt om succesvol thuis te kweken. Bekijk ons overzicht vandaag nog en ontdek hoe eenvoudig het is om je eigen fruit en vruchten te kweken!

Aardbeien
Aardbeien zijn een populaire keuze voor thuiskwekers omdat ze eenvoudig te kweken zijn en een grote oogst opleveren. Hoewel aardbeien vaak in een kas of onder glas worden gekweekt, kunnen ze in sommige gevallen ook buiten prima groeien. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of er geen onkruid groeit bij de aardbeienplatjes.

Een goede manier om de groei van de aardbeien te bevorderen is door het gietwater te verrijken met meststof die een hoog gehalte kali bevat. Geef de plantjes wekelijks dit gietwater.

Wanneer de aardbeien een mooie, dieprode kleur hebben en zacht aanvoelen zijn ze klaar om geplukt te worden. Het is aan te raden om de aardbeien te plukken met het kroontje eraan, omdat de aardbeien hierdoor langer houdbaar zijn en het risico op schimmelvorming op de aardbeienplantjes wordt verlaagd. Door deze tips te volgen kun je genieten van een oogst aardbeien die heerlijk smaken en langer houdbaar zijn.

Appels
Appels zijn een van de meest populaire fruitsoorten voor thuiskwekers. In de meeste gevallen kun je appels oogsten in de laatste week van september. Snoeien van de appelboom doe je in de winter. Het is vaak al duidelijk te zien wanneer de appels klaar zijn voor oogst. De meeste appels kunnen tussen einde september en half oktober worden geplukt.

Een goede manier om te bepalen of appels klaar zijn voor oogst is door te voelen of het steeltje van de appel gemakkelijk loskomt van de boom. Als het steeltje loskomt, dan is het tijd om de appels te plukken. Als de appels nog stevig vastzitten, wacht dan nog even met het plukken.

Soms vallen appels vanzelf van de boom af. In dit geval is het belangrijk om de appels zo snel mogelijk op te rapen. Als appels te lang op de grond blijven liggen, kan er snel schimmel ontstaan. Door deze tips te volgen, kun je een grote oogst van gezonde en smakelijke appels oogsten.

Peren
Peren zijn een andere populaire fruitsoort voor thuiskwekers. Eind september tot begin oktober is de ideale tijd om peren te oogsten. Net als bij appels, kun je de rijpheid van de peren bepalen door te voelen of ze gemakkelijk loslaten van de boom. Als ze nog stevig vastzitten, wacht dan nog even met het plukken.

Een belangrijk punt om in gedachten te houden bij het oogsten van peren is het risico op schimmelziekten. Om dit risico zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk om peren die vanzelf vallen direct op te rapen en niet te laten liggen. Door deze tips te volgen, kun je een grote oogst van gezonde en smakelijke peren oogsten.

Pruimen
Pruimen zijn een andere veelgekweekte vrucht voor thuiskwekers. In de tweede helft van augustus en de eerste helft van september is de ideale tijd om pruimen te oogsten. Net als bij appels en peren, is het vaak al duidelijk te zien wanneer de pruimen rijp zijn en klaar zijn voor oogst.

Een belangrijk punt om in gedachten te houden bij het oogsten van pruimen is dat het belangrijk is om de bladeren en takken aan de boom te laten zitten, zodat de bloemknoppen op de boom blijven zitten. Dit zorgt voor een volgende oogst. Controleer ook de pruimen goed op beschadigingen in de huid. Wanneer de huid van de pruim is geprikt of gescheurd, dan is er een grotere kans op schimmelvorming. Door deze tips te volgen, kun je een grote oogst van gezonde en smakelijke pruimen oogsten.

(Visited 87 times, 1 visits today)
Sluiten