De houtworm is een term die verwijst naar de larve van verschillende soorten kevers die zich voeden met hout. Wanneer de larve volwassen wordt, verandert hij in een kever die geen schade aanricht aan hout. Het is dus vooral de larve die als houtworm bekend staat en schade kan veroorzaken.
Hoe onstaat de houtworm?
Houtwormen ontstaan uit eieren die gelegd worden door kevers. Wanneer de eieren uitkomen, komt de larve tevoorschijn. De larve begint zich vervolgens te voeden met het hout waarin hij zich bevindt. De larve groeit gedurende enkele maanden tot jaren, afhankelijk van de soort houtworm en de omstandigheden, totdat hij zich uiteindelijk verpopt en verandert in een kever.
Houtwormen die voorkomen in Nederland
Er zijn verschillende soorten houtwormen die voorkomen in Nederland. De meest voorkomende zijn de gewone houtwormkever, de bonte knaagkever en de huisboktor. De gewone houtwormkever is klein en heeft een bruine kleur. De bonte knaagkever is iets groter en heeft witte en zwarte strepen op zijn dekschilden. De huisboktor is de grootste van de drie en heeft een donkerbruine kleur.
Schade van de houtworm
Houtwormen kunnen grote schade aanrichten aan houten constructies, meubels en andere voorwerpen van hout. Houtworm herkennen is een belangrijke stap voordat je het begint met bestrijden. Een teken van houtwormen is bijvoorbeeld kleine gaatjes in het hout, veroorzaakt door de kever die het ei heeft gelegd. Ook zaagsel rondom het hout kan duiden op de aanwezigheid van houtwormen.
Om houtwormen te bestrijden, is het belangrijk om eerst vast te stellen om welke soort het gaat en hoe ernstig de aantasting is. Dit kan het beste worden gedaan door een professionele bestrijdingsdienst. Afhankelijk van de situatie kan vervolgens een behandeling worden ingezet, zoals het inspuiten van bestrijdingsmiddelen of het verhitten van het hout. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hout goed onderhouden wordt en droog blijft, om zo de kans op aantasting te verminderen.