Portetfotografie

Verder zijn er een heleboel verschillende soorten portretten, van headshots tot actiefoto’s tot portretten binnen en buiten en alles daartussenin.

Rekening houdend met poseren, kleding, belichting en compositie, en je hebt een genre van fotografie dat levenslange kansen biedt om meer over fotografie te leren.

Als je net begint met portretfotografie – of zelfs als je er al een tijdje mee bezig bent – leidt deze gids je door enkele van de basisdingen die je moet weten om een ​​perfect portret te krijgen.

Natuurlijke verlichting

Een ideale manier om meer betrokken te raken bij portretten, is door je te concentreren op portretten met natuurlijk licht.

Afbeeldingen zoals die hierboven hebben ongetwijfeld prachtige landschappen, maar het is niet zo eenvoudig als het vinden van een mooie locatie en het maken van een paar foto’s.

Om te beginnen is niet al het natuurlijke licht gelijk. Op een zonnige dag ’s middags heeft het licht bijvoorbeeld een harde kwaliteit met sterke schaduwen en intens, blauw gekleurd licht. Maak echter een portret op een bewolkte dag en zelfs ’s middags filteren de wolken het zonlicht, waardoor het wordt verspreid voor een veel zachtere, aangenamere uitstraling.

Hetzelfde principe is van toepassing op Golden Hour – het uur of zo voor zonsopgang en na zonsondergang.

Zo vroeg en laat op de dag moeten de zonnestralen door een groter deel van de atmosfeer reizen. Dat maakt het licht bijzonder zacht.

Bovendien is Golden Hour-verlichting veel warmer dan middagverlichting. Die gouden tint is vaak best aangenaam voor portretten.

Probeer een reflector

Met deze reflectoren kunt u licht op het onderwerp laten weerkaatsen om schaduwen op te vullen, maar u kunt dit op verschillende manieren doen:

 • Zilver verheldert het licht, waardoor het intenser wordt.
 • Goud verwarmt het licht en bootst Golden Hour-verlichting na.
 • Wit voegt zachtheid toe aan het licht en minimaliseert schaduwen.
 • Translucent kan worden gebruikt als diffuser om schaduwen te minimaliseren.
 • Zwart is een antireflector die u kunt gebruiken als u schaduwen wilt versterken.

Natuurlijk is er een goede en een minder goede manier om reflectoren te gebruiken. Ontdek hoe je ze effectief kunt gebruiken in de video hierboven van Joe Edelman.

Vermijd opnamen in direct zonlicht

Zoals eerder opgemerkt, is direct zonlicht hard en produceert het zeer uitgesproken schaduwen, zoals je ziet op het gezicht van de man in de afbeelding hierboven.

Dit betekent echter niet dat je overdag geen goed portret buiten kunt maken…

De gemakkelijkste truc is waarschijnlijk om wat schaduw te vinden.

Door je onderwerp in de schaduw van een boom te plaatsen, elimineer je die harde schaduwen en krijg je een veel aangenamer portret, zoals het onderstaande.

Bovendien verkleint u door schaduw te zoeken de kans dat uw onderwerp op de foto tuurt.

Als er geen bomen in de buurt zijn, zijn er andere benaderingen die u kunt nemen:

 • Wacht tot een voorbijtrekkende wolk de zon verduistert om de foto te maken.
 • Creëer je eigen schaduw door een reflector te gebruiken om de zon van het gezicht van het onderwerp te weren.
 • Ga naar binnen en plaats je onderwerp bij een raam om te profiteren van natuurlijk licht.

Laten we dat laatste punt – raamlicht – in de volgende sectie iets meer onderzoeken.

Ramen gebruiken om licht te verspreiden

U kunt zelfs binnenshuis gebruik maken van natuurlijk licht door uw onderwerp bij een raam te plaatsen.

Er zijn verschillende manieren om dit te doen om verschillende looks te krijgen.

Aan de ene kant kun je licht gebruiken dat rechtstreeks door het raam valt (zoals in de afbeelding hierboven) om een ​​contrastrijke look te creëren met mooie schaduwen die dynamisch bereik toevoegen aan de opname, maar die veel minder hard zijn dan buitenshuis.

Aan de andere kant kun je het onderwerp voor het raam plaatsen en in de richting van het licht schieten, waardoor een mooi silhouet ontstaat.

Ten slotte kunt u het licht dat het raam binnenkomt diffunderen door de gordijnen te sluiten of zelfs een wit laken over het raam te hangen.

Dit heeft hetzelfde effect als wolken, waarbij het licht gelijkmatiger door de kamer wordt verspreid om schaduwen te minimaliseren en het licht te verzachten.

Merk op dat er in de afbeelding hierboven geen heldere highlights of diepe schaduwen zijn – gewoon mooie, gelijkmatige verlichting die zachtjes op het gezicht van het model valt.

Krijg een paar tips over het gebruik van natuurlijke raamverlichting voor portretten (en bekijk enkele prachtige voorbeeldfoto’s) in de onderstaande video van Jana Wil

Kunstlicht – Invulflits

Hoewel natuurlijk licht geweldig is voor portretten, ben je tot op zekere hoogte overgeleverd aan de tijd van de dag om de gewenste lichtkwaliteit te krijgen.

Als je natuurlijk en kunstlicht combineert, heb je meer speelruimte met betrekking tot hoe de belichting eruitziet in je portretten.

Zonder kunstlicht zou het model in de bovenstaande afbeelding bijvoorbeeld waarschijnlijk onderbelicht zijn vanwege de helderheid van de lucht op de achtergrond.

Om een ​​goede belichting te krijgen, kun je meten voor de lucht en de voorgrond vullen met een flitser om een ​​soortgelijk effect te krijgen als hierboven.

De sleutel is om ervoor te zorgen dat je een goede balans hebt tussen natuurlijk en kunstlicht – je wilt niet dat de flitser zo in je gezicht is dat het duidelijk is dat er een is gebruikt. Aan de andere kant wil je niet dat het natuurlijke licht de flitser overstemt, waardoor er vreemde schaduwen ontstaan.

Wat meer is, zoals je leert in de video hierboven door Tony en Chelsea Northrup, zijn er enkele essentiële verlichtingsapparatuur die je ook nodig hebt.

Maar maak je geen zorgen – vaak heb je alleen een flitser en een diffuser nodig, en je bent klaar!

Headshots

Als je denkt aan headshots, denk je misschien aan goedkope glamourfoto’s in het winkelcentrum of portretten van bedrijfsleiders.

Maar headshots zijn veel meer dan dat.

Met een headshot kun je de grootste verschillen van persoon tot persoon benadrukken.

Afgezien van identieke tweelingen, heeft iedereen andere ogen, voorhoofden, neuzen, monden en kinnen, waardoor we allemaal uniek en onderscheidend zijn van alle anderen.

In veel opzichten is het maken van een geweldige headshot vrij eenvoudig. Daarmee bedoel ik dat er niet zoveel aandacht is voor de achtergrond omdat de opname zo strak is ingekaderd, en je hoeft ook niet zoveel na te denken over de compositie van de opname, nogmaals, omdat je gewoon het gezicht van de persoon in het midden van het beeld plaatst. de lijst.

Scherptediepte beheren

Zoals bij elk portret, is het noodzakelijk dat je de scherptediepte in een headshot zo beheert dat je onderwerp scherp in beeld is en de achtergrond mooi wazig is.

 • Diafragma – hoe groter het diafragma, hoe kleiner de scherptediepte. Voor headshots is een diafragma van f/2 of groter aan te raden.
 • Afstand tot het onderwerp – hoe dichter u bij het onderwerp bent, hoe kleiner de scherptediepte.
 • Afstand van het onderwerp tot de achtergrond – hoe verder de achtergrond van het onderwerp verwijderd is, hoe kleiner de scherptediepte.
 • Sensorgrootte – hoe groter de sensor, hoe kleiner de scherptediepte.

In de meeste gevallen wordt de scherptediepte in portretten gemanipuleerd met het diafragma en de afstand tot het onderwerp. Om een ​​idee te krijgen van hoe een portret met geringe scherptediepte eruitziet (en hoe je er een kunt maken), bekijk je de onderstaande video van Gavin Hoey:

Help het hoofd te poseren

Hoewel headshots vrij eenvoudig zijn, moet je je onderwerp toch richting geven over hoe ze hun hoofd moeten vasthouden.

Over het algemeen worden headshots genomen van iets naar links of rechts van het midden, zoals de afbeelding hieronder.

Maar zoals je kunt zien, is het niet alleen het gezicht van het onderwerp op de foto – je kunt ook haar nek, schouders en armen zien.

Laat uw onderwerp daarom zijn rug recht maken, met de schouders naar achteren, de nek gestrekt en de kin iets omhoog.

Dit verlengt het lichaam, waardoor het onderwerp groter (en dunner) lijkt dan het in werkelijkheid is.

Bovendien helpt dit een slechte houding te voorkomen (dwz een ronde rug) en helpt het ook om het uiterlijk van een dubbele kin te minimaliseren.

Naast het iets uit het midden plaatsen van je camera, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van de hoogte van waaruit je fotografeert.

Ga voor een opname op ooghoogte, zodat de ogen van het onderwerp in het kader worden gemarkeerd. Dit zal helpen om een ​​sterkere band te creëren tussen kijkers en het onderwerp van het portret.

Denk aan de verlichting

Zoals eerder werd besproken, is natuurlijk licht geweldig voor veel soorten portretten, inclusief headshots. Vergeet niet om wat schaduw te zoeken of uw onderwerp bij een raam te plaatsen om zachter natuurlijk licht te krijgen.

Als je binnen fotografeert met een flitser, plaats het onderwerp dan voor een onopvallende achtergrond, zoals een muur met een effen verfkleur.

Plaats vervolgens één lamp (bij voorkeur met een softbox) boven het gezicht van het model. Voeg vervolgens een reflector toe onder het gezicht van het onderwerp om het licht naar hen toe te kaatsen om schaduwen te verminderen.

Krijg meer inzicht in klassieke opstellingen voor portretverlichting in deze gids .

Alles bij elkaar zetten

Portretten maken is een lonende onderneming, of je nu gewoon foto’s van je kinderen maakt of je wilt er je brood mee verdienen.

Met behulp van de tips die in dit artikel worden beschreven, bent u beter in staat portretten te maken die uw onderwerp er goed uit laten zien en u trots maken op het werk dat u hebt gedaan.

Dit is op geen enkele manier een ultieme tutorial, maar het zal je zeker in de goede richting helpen .

Nu hoef je alleen nog maar een onderwerp te pakken, je uitrusting te pakken en betere portretten te maken!

Wil je meer weten over portretfotografie? Neem dan contact op met EP-Fotografie.